wtorek, 25 grudnia 2012

Gwiazdeczki z makiem i bakaliami

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć makaronu z makiem i bakaliami . w tym roku w moim domu gwiazdeczki z makiem bakaliami i nuta rumu .

Gwiazdeczki z makiem i bakaliami
składniki

  • mak 1 szklanka
  • makaron gwiazdki małe opakowanie
  • miód prawdziwy 4 łyżki
  • rodzynki 1 opakowanie
  • orzechy włoskie ok 1 szklanki
  • mleko 2 szklanki
  • olejek rumowy
  • masło 1 łyżeczka



Makron gwiazdki gotujemy według przepisu na opakowaniu .Po ugotowaniu odcedzamy . Mak płuczemy zalewamy mlekiem gotujemy na małym ogniu ok 20 min. Następnie gasimy ogień i zostawiamy aż ostygnie - odcedzamy i mielimy przez maszynkę. Rodzynki i orzechy zalewamy wrzątkiem . Po ok 10 min bakalie odcedzamy . W garneczku podgrzewamy zmielony mak dodajemy masło miód ,bakalie . Taką masę dodajemy do makaronu mieszamy i perfumujemy olejkiem rumowym . Podajemy .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz