Gwiazdeczki z makiem i bakaliami
składniki
- mak 1 szklanka
- makaron gwiazdki małe opakowanie
- miód prawdziwy 4 łyżki
- rodzynki 1 opakowanie
- orzechy włoskie ok 1 szklanki
- mleko 2 szklanki
- olejek rumowy
- masło 1 łyżeczka
Makron gwiazdki gotujemy według przepisu na opakowaniu .Po ugotowaniu
odcedzamy . Mak płuczemy zalewamy mlekiem gotujemy na małym ogniu ok 20
min. Następnie gasimy ogień i zostawiamy aż ostygnie - odcedzamy i
mielimy przez maszynkę. Rodzynki i orzechy zalewamy wrzątkiem . Po ok 10
min bakalie odcedzamy . W garneczku podgrzewamy zmielony mak dodajemy
masło miód ,bakalie . Taką masę dodajemy do makaronu mieszamy i
perfumujemy olejkiem rumowym . Podajemy .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz