środa, 5 grudnia 2012

Kurkowe kuleczki w sosie pomidorowym


 Smaczne kuleczki z mięsa mielonego z kurkami. Wszystko w sosie pomidorowym .

 składniki

  50 dag mięso mielone,
    15 dag kurki świeże,
    1 cebula,
    jajko,
    2 łyzeczki musztardy,
    pieprz biały
    Sól,
    papryka słodka,
    1 słoiczek przecieru pomidorowego
    cukier,
    1 kostka bulionu warzywnego
    1/2 szt śmietany,
    1 łyżka mąki

Kurki obieramy oczyszczamy i obgotowujemy. Następnie studzimy i kroimy drobno. Zimne kurki dodajemy do mięsa. Cebulę siekamy dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą pieprzem i papryką . Dodajemy jajko. Dobrze mieszamy .Odstawiamy na chwilę. Formujemy kulki ,obtaczamy w mące i wrzucamy na gotujący się bulion warzywny . Gotujemy. Ugotowane kulki wyciągamy z bulionu . Do bulionu dodajemy przecier pomidorowy zagotowujemy. Doprawiamy sola i cukrem ,aby przełamać kwaśny smak. Doprawiamy pieprzem  zaciągamy śmietaną z mąką  . Wkładamy z powrotem kulki zagotowujemy.


1 komentarz: