Początek grudnia to dobra pora aby zacząć przygotowywać kiełbaski na święta Bożego Narodzenia .
Co dom ,region to przepis i przygotowanie wygląda inaczej.
Jedno jest pewne potrzebujemy
1. Męskiej ręki -krzepy :0
2. Dobrych jelit
3 Świerzego mięska
4. Przypraw
Kiedy wszystko mamy zaczynamy .
Dziś robimy białą kiełbasę .
Dzięki http://dobrakielbasa.pl/ zaopatrzona jestem w wspaniałe jelita .
Do zrobienia białej kiełbaski użyłam jelit cienkich 34/36
Jelita moczymy w misce z zimną wodą ,płuczemy.
Bieszczadzka biała kiełbasa.
składniki
-słonina 2 kg
-10 kg mięso gulaszowe
-3 kg łopatki
-25 dag soli
-40 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka cukru
-2dag majeranku
-15 g pieprzu pół na pół biały i czarny
-1 litr zimnej przegotowanej wody
Mięso i słoninę kroimy w kostkę .Mielimy na grubym sicie.
Następnie w dużej misce mieszamy wszystkie przyprawy ,wyciśnięty czosnek .Mieszamy urabiamy dość długo.Dolewamy wodę -dalej urabiamy. Mięso musi zrobić się kleiste ,nie odchodzić od ręki .
Dodam ,że otrzymane falki są bardzo dobrej jakości żaden nie pękł :)
Kiełbaska wyszła wspaniała .
I koniec pracy kiełbaska zrobiona .
Najlepszym momentem była degustacja .
Zagotowujemy wodę ,wyłączamy gaz i wkładamy kiełbasę . zamykamy garnek i zostawiamy na ok 15 min . Wyciągamy i zajadamy pyszną białą kiełbaskę .
Następna misja kabanosy relacja już niebawem
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńO kurczę! Taka domowa kiełbasa, to jest coś! :)
OdpowiedzUsuń