Łosoś zapiekany z sosem pesto
składniki
3 szt ziemniaki,
2 szt marchewka,
2 kawałki łososia filet bez skóry
1 pęczek bazylia,
2 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki orzeszki piniowe,
1 łyżka startego parmezanu
sól morska
vegeta natur
Ziemniaki i marchewkę obieramy i
kroimy w plasterki . Wrzucamy na osolony wrzątek na ok 8 min.
Odcedzamy na sicie. Ugotowane warzywa podzielić na dwie porcje . Z
foli aluminiowej robimy jakby miseczki układamy warzywa na nich
kawałek łososia, i znów warzywa – warzywa oprószamy vegetą ,
zawijamy i wstawiamy do gorącego piekarnika na ok 20 min . Następnie
rozchylamy folię i pieczemy jeszcze ok 10 min . Robimy sos pesto.
Miksujemy bazylię z orzeszkami czosnkiem i solą morską , dodajemy
parmezan -miksujemy. Sosem polewamy rybę i warzywa. Podajemy w pilotach lub wykładamy na talerz ..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz