Pomidorowo marchewkowa z kluseczkami
składniki
3-4 szt marchewki
1 szt pietruszki,
1/4 sztuki selera,
1 słoiczek przecieru pomidorowego 30%,
1 łyżka masła,
pieprz kulki,
śmietana do zup i sosów,
mąka,
2 szt jajko,
Sól,
uniwersalna przyprawa vegeta natur
3 szt skrzydełka,
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
Do garnka z wodą wkładamy skrzydełka kilka kulek pieprzu pietruszkę , seler i gotujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Starta marchew podsmażamy w dużym garnku na masełku .Dodajemy paprykę słodką ,mieszamy . Bulion ugotowany na skrzydełkach i warzywach odcedzamy . Zalewamy nim podsmażoną marchewkę. Doprawiamy przyprawa uniwersalną . Gotujemy chwilę, dodajemy przecier pomidorowy . Robimy ciasto na lane kluseczki. W kubku mieszamy mąkę z wodą i jajkiem lekko solimy. Kiedy zupa zacznie wrzeć nakąłdamy kluseczki za pomocą małej łyżeczki. Kiedy kluseczki wypłyną zaciągamy zupę śmietana i doprawiamy pieprzem mielonym.
Do doprawienia zupy użyłam naturalnej przyprawy Podravki Vegeta Natur
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz