środa, 20 marca 2013

Lekka fasolowa w razówce

Przeciwieństwo tłustej ciężkiej fasolowej. Moja jest lekka gęsta i pyszna , a chrupiąca miseczka ....wypróbujcie.

Lekka fasolowa w razówce


składniki
 1 puszka fasolka biała,
    4 szt ziemniaki,
    1  marchewka,
    1  cebula,
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka majeranku
    uniwersalna przyprawa
    pieprz biały
    1 łyżka masła,
    5 szt bułki grahamki
     1/2 szklanki  Mleko zagęszczone nie słodzone light Gostyń
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę . Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek wyciskamy. W dużej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojoną marchewkę . ziemniaki, cebule i czosnek. Podsmażamy. Zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Gotujemy na małym płomieniu tak długo aż ziemniaczki się prawie rozpadną . Dodajemy odcedzona fasolkę i doprawiamy majerankiem . Jeszcze chwilę gotujemy. Wyłączamy zupę i wlewamy mleczko -mieszamy , już nie gotujemy . Doprawiamy pieprzem. Z bułki odcinamy górę lekko wydrążamy i wkładamy do piekarnika podgrzewamy aby była chrupka. Nalewamy zupę i podajemy.


1 komentarz:

  1. super! do tej pory jadłam tylko żurek ale świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń