Przeciwieństwo tłustej ciężkiej fasolowej. Moja jest lekka gęsta i pyszna , a chrupiąca miseczka ....wypróbujcie.
Lekka fasolowa w razówce
składniki
1 puszka fasolka biała,
4 szt ziemniaki,
1 marchewka,
1 cebula,
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
uniwersalna przyprawa
pieprz biały
1 łyżka masła,
5 szt bułki grahamki
1/2 szklanki Mleko zagęszczone nie słodzone light Gostyń
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę . Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek wyciskamy. W dużej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojoną marchewkę . ziemniaki, cebule i czosnek. Podsmażamy. Zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Gotujemy na małym płomieniu tak długo aż ziemniaczki się prawie rozpadną . Dodajemy odcedzona fasolkę i doprawiamy majerankiem . Jeszcze chwilę gotujemy. Wyłączamy zupę i wlewamy mleczko -mieszamy , już nie gotujemy . Doprawiamy pieprzem. Z bułki odcinamy górę lekko wydrążamy i wkładamy do piekarnika podgrzewamy aby była chrupka. Nalewamy zupę i podajemy.
super! do tej pory jadłam tylko żurek ale świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń