składniki
- ok. 2 kg młodych pędów sosnowych
- ok. 1,5 - 2 kg cukru
- Pędy zbiera się wiosną, mniej więcej na początku maja .Pędy przebrać, lekko oczyszczając je z brązowych łuseczek. Wrzucamy je do dużego, przeźroczystego i wyparzonego słoja lub słoików - przesypując dość obficie cukrem i ubijając drewnianym tłuczkiem co pozwoli pędom łatwiej puścić sok. Odstawiamy na parapet okienny na ok 4 tygodni -w promieniach słońca, syrop szybciej się wytworzy.Zlewamy syrop przez pieluszkę wyciskając dobrze pędy aby nie zmarnować ani kropelki syropu. Taki syrop zlewamy do małych wyparzonych buteleczek.
- Syrop z pędów sosny jest znakomitym lekarstwem wykrztuśnym i przeciwbakteryjnym. Swe znakomite walory zawdzięcza bogactwu olejku sosnowego. Syrop ten zaleca się w nieżycie górnych dróg oddechowych, chrypce, suchym, męczącym kaszlu ze skąpą wydzieliną. Niesie ulgę w przeziębieniu, grypie, katarze, zapaleniu oskrzeli i gardła.
dobrze wiedzieć za rok na jesień też sobie taki zrobię:)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam - syrop jest doskonały na przeziębienie, a nawet na kaszel alergiczny - mamy go zawsze w domu od wielu lat.
OdpowiedzUsuń