wtorek, 26 marca 2013

Domowa konserwa

 Nasi faceci to lubią . dostarczymy mu coś dobrego ale bez konserwantów i zbędnej chemii.


 Domowa konserwa

    1 kg mięso mielone,
    35 dag boczek gotowany,
    2 łyżki majeranek,
    pieprz kolorowy ziarnisty
    czosnek ok 5 szt
    Sól,
    papryka słodka mielona
    papryka ostra


Mięso mielone- najlepiej przez nas samych. Boczek kroimy w drobna kosteczkę i mieszamy z mięsem mielonym. W wersji bardziej dietetycznej możemy zamiast boczku dodać pierś z kurczaka. Mięsa mieszamy z sobą solimy , dodajemy roztarty w ręce majeranek i papryki. Wyciskamy czosnek - ilość zależna od naszego gustu ok 4 -6 ząbków. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Słoiki wyparzamy , nakąłdamy mięso mocno ubijając do połowy słoika. Do każdego słoika wlewamy 2 łyżki przegotowanej wody-zimnej. Słoik zakręcamy. Gotujemy przez 3 dni po 1 godzinie. 








1 komentarz: