niedziela, 28 kwietnia 2013

Gulasz meksykański

Co o nim powiedzieć , to że mam jad :) jest pikantny ale taki musi być . Podajemy do chlebka lub zajadamy  z ryżem .

Gulasz meksykański

składniki
  25 dag karkówka,
    25 dag mięso z szynki,
    olej,
    pieprz biały
    3 ząbki czosnku
    dymka,
    1 puszka czerwona fasola,
    1 szt papryka czerwona,
    chilli,
    1 łyżka mąka,
    2 łyżki przecier pomidorowy 30%,
    bulion wołowy,
    1  cebula

Mięso myjemy osuszamy i kroimy w kostkę . Do mięsa dodajemy ok 3 łyżki oleju , wyciśnięty czosnek , pieprz , ocet balsamiczny ok 1 łyżka -mieszamy i odstawiamy na ok 1 godzinę do lodówki. W tym czasie kroimy cebulę w piórka, odcedzamy fasolę , kroimy drobno chilli. Paprykę czerwoną myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Mięso wraz z marynatą podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni. Gdy mięso zrobi się brązowe dodajemy pokrojoną cebule i chilli. Podsmażamy - dodajemy pokruszoną kostkę wołową. Smażymy jeszcze kilka chwil i dodajemy przecier pomidorowy i pokrojoną paprykę. Podlewamy ok 2 szklankami przegotowanej wody i dusimy do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy odcedzoną fasolę. Mieszamy zagotowujemy. doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Zaciągamy zawiesina wody z mąką . zagotowujemy i podajemy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz