sobota, 27 kwietnia 2013

Sałatka z awokado i migdałów

Prosta smaczna sałatka z awokado i papryki zółtej wykończona migdałami.

Migdały wzmacniają naszą odporność, dzięki czemu chronią przed przeziębieniami. Poleca się je osobom, które cierpią na problemy z ciśnieniem tętniczym czy mają zbyt wysoki poziom cholesterolu, poza tym, migdały zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej serca. Wskazane są przy chorobach dróg żółciowych, płuc, oskrzeli czy układu moczowego. Powinny jeść je kobiety w ciąży – neutralizują przykre objawy zgagi, a także kobiety karmiące piersią – migdały korzystnie wpływają na laktację.


Sałatka z awokado i migdałów

składniki

    1 awokado,
    1  papryka żółta,
    2 łyżki migdały,
    pieprz kolorowy ziarnisty
    sok z cytryny,
    miód leśny spadziowy,
    oliwa z oliwek,
    sól morska
   2 kawałki selera naciowego

Awokado obieramy usuwamy pestkę i dzielimy na kawałki. Paprykę żółtą myjemy usuwamy gniazdo nasienne i pestki - kroimy w kosteczkę. Seler naciowy kroimy w paseczki.  Dodajemy obrane migdały -składniki lekko mieszamy. Robimy sos mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z cytryny lub limonki, solimy i doprawiamy miodem i pieprzem do smaku. Taki sos dodajemy do sałatki -lekko mieszamy i podajemy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz