No i udał się , szybki w zrobieniu lekki delikatny . Syn zjadł 4 kawałki -SZOK _
Torcik Gabrielki
skłądniki
biszkopt zielony,
Biszkopt biały,
1 puszka mleko zagęszczone niesłodzone,
2 szt galaretka truskawkowa,
4 łyżki konfitura śliwkowa,
500 ml śmietana 30 %,
1 szt fix do śmietany,
masa cukrowa,
wiórka kokosowe różowe,
2 szt budyń śmietankowy,
0,7 ml sok przecierowy truskawkowy,
laska wanilii
Pieczemy dwa biszkopty do jednego użyłam zielonego barwnika a do małego laskę wanilii. Jeden biszkopt ma kształt serca , drugi jest okrągły. Biszkopt zielony przekroiłam na 3 a serce na dwa. Najpierw zrobiłam masę z soku typu Kubuś o smaku truskawki. Na tym soku ugotowałam budyń używając zamiast mleka sok .Gorącą masę nałożyłam na jeden biszkopt i nakryłam drugim odłożyłam do lodówki. Następna jest masa ptasie mleczko. 1, 5 szt galaretki rozpuściłam w gorącej wodzie użyłam trochę więcej niż pół szklanki wrzątku. Dobrze wymieszałam i lekko przestudziłam. Zimne mleko zagęszczone niesłodzone ubiłam na pianę dodawałam pomalutku rozpuszczoną galaretkę - miksujemy. Pianę nakładamy na kolejny biszkopt. Środek okrągłego biszkoptu posmarowałam konfiturą śliwkową i położyłam biszkopt serduszko. Nałożyłam ptasie mleczko i nakryłam kolejnym biszkoptowym serduszkiem. Wstawiłam do lodówki. Następnie ubiłam śmietanę z fixem i posmarowałam cały tort śmietaną. Wstawiłam do lodówki.Z masy cukrowej zrobiłam gwiazdki i kulki ozdobiłam tort. Okrągłego biszkopta osypałam wiórkami.
Śliczny! :) Uwielbiam wszystkie torty :D
OdpowiedzUsuń