sobota, 18 maja 2013

Truskawkowe rogaliki

Bardzo aromatyczne i bardzo smaczne drożdżowe rogaliki z truskawkami. Ciasto perfumowane cukrem truskawkowym firmy Royal Brand. 


Truskawkowe rogaliki 

składniki
 1 kg mąki
    300 ml mleka,
    50 g drożdże,
    4 łyżki cukier truskawkowy Royal Brand   
    2  jajka,
    100 ml oleju,
    truskawki świeże


Robimy rozczyn. Do miski wlewamy mleko dodajemy pokruszone drożdże , 2 łyżki cukru i 3 łyżki maki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy resztę mąki dodajemy jajka, resztę cukru. Lekko mieszamy wlewamy wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto, dodajemy olej i jeszcze wyrabiamy. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przecinamy na 3 części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na kształt kółka i tniemy jak pizze na trójkąty. U góry trójkąta kładziemy kawałek truskawki i zawijamy w rogalika. Układamy rogaliki na blaszce do wyrośnięcia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 15 min. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.





2 komentarze: