Ciasto marchewkowe z polewą serową
składniki
4 jaja
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka mąka
2 szklanki starta marchewka
1 szklanka starte jabłko
1 łyżka cynamonu
1 łyżka sody
1 łyżka proszku do pieczenia
polewa
10 dag masła
1/2 kg ser twarogowy mielony
cukier puder
olejek migdałowy
Całe jajka , olej, cukier i cynamon miksujemy razem w misce. Jabłko obieramy i ścieramy , tak żeby była cała szklanka. Marchewkę obieramy i ścieramy aby były 2 szklanki wiórek. Do drugiej miski dajemy mąkę marchew i jabłko. Mieszamy dodajemy proszek , sodę i jeszcze raz mieszamy. łączymy zawartość dwóch misek i mieszamy. wlewamy na blaszkę i pieczemy ok 1 godziny. Robimy polewę. Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy serek mielony z wiaderka , cukier puder do smaku i olejek migdałowy . Mieszamy do jednolitej konsystencji. Polewę odstawiamy aby troszkę zgęstniała. Polewa polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz