Dziś testuję makaron Penne Rigate firmy ARRIGHI . Jest to pyszny włoski makaron , nadaje się do zapiekanek i sosów. Zrobiony jest z pszenicy durum.
Wartość odżywcza w 100 g makaronu:
wartość energetyczna: 1499 kJ/ 353 kcal
zawartość białka: 12 g
zawartość węglowodanów: 74 g
zawartość tłuszczu: 1 g
Penne Rigate z bakłażanem i kurczakiem
składniki
1 opakowanie Penne Rigate Arrighi
1 cebula
1 bakłażan
2 łyżki oliwa z oliwek
Pieprz kolorowy - MŁYNEK
kolendra
1 marchewka
1 łyżka Przyprawa do kurczaka - pikantna
2 szt pierś z kurczaka
parmezan starty
1 ząbek czosnek
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy. Cebulę obieramy i kroimy drobno, czosnek wyciskamy przez praskę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka i odstawiamy na ok 30 min. Na patelni na oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem , dodajemy marchewkę i kurczaka . Wszystko razem smażymy. Dodajemy pokrojonego w kawałki bakłażana. Podlewamy odrobina wody lub bulionu. Po ok 5 min dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Wszystko razem mieszamy i dodajemy starty parmezan. Podajemy z pokrojona kolendrą.
Mniam ! makaron, warzywa i kurczak - uwielbiam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do udziału w konkursie :
http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/06/konkurs-na-pierwsze-urodziny-bloga.html
Lubię zerkać na twojego bloga – dlatego chciałam Cię nominować do nagrody blogerów Liebster Award Blog, będzie mi miło jak odpowiesz na moje pytanka pod linkiem :)
OdpowiedzUsuńhttp://chochelkapolapkach.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award-dla-chochelka-po.html