Kasza jaglana powstaje z prosa jest bezglutenowa i bardzo smaczna. Można ją podawać na słodko lub ostro.
Mało kto wie, że jest to jedna z najzdrowszych kasz!
Zawarte w niej antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki (jedna z przyczyn nowotworów), zapobiegają powstaniu raka.
Kasza ta, jak żadna inna, usuwa nadmiar wilgoci z organizmu,
czyli różnego rodzaju śluzy (np. podczas kataru, kaszlu przy chorobach
płuc lub oskrzeli). Zdarza się nawet, że dieta jaglana wystarczy, żeby
nie brać antybiotyków.
Kasza jaglana na mleczku z sosem truskawkowym
składniki
1 szklanka kaszy jaglanej KUPIEC
2 szklanki mleka
3 łyżki rodzynek
cukier
2 szklanki truskawek
4 łyżki śmietany
Kaszę jaglana płuczemy i zalewamy mlekiem. Dodajemy cukier do smaku i gotujemy ok 15 min. Mieszamy co jakiś czas. Truskawki myjemy obieramy i miksujemy z cukrem . Dodajemy śmietanę i jeszcze raz miksujemy. Sos truskawkowy chłodzimy -musi być zimny. Pod koniec gotowania do kaszy dodajemy rodzynki , mieszamy i odstawiamy. Kasze nakąłdamy i polewamy sosem truskawkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz