niedziela, 16 czerwca 2013

Herbaciany lipień z salsą truskawkową


 Pyszny delikatny lipień podany z salsą z truskawek  i pomidora.

 Herbaciany lipień z salsą truskawkową

składniki
  2 szt lipień
    2 saszetki herbata ginger & limon
    1/2 łyzeczki tymianek Prymat
    1 łyżka masła
    oliwa z oliwek
    7 szt truskawki
    1  Pomidor
    1 ogórek zielony
    ocet balsamiczny
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól morska

Zaparzamy herbatę do gorącej dodajemy suszony tymianek i studzimy ją. Wkładamy rybę do marynaty i wstawiamy do lodówki. Robimy salsę. Truskawki i pomidory kroimy drobno. Dodajemy pokrojonego zielonego ogórka.Mieszamy . Doprawiamy oliwa z oliwek,solą ,pieprzem i octem balsamicznym. Jeszcze raz mieszamy chłodzimy. Lipienia solimy sola morską , do brzuszka wkładamy kawałek masła wymieszanego z tymiankiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min. Upieczoną rybę podajemy z salsą.



Salsę przygotował za pomocą wspaniałych i mega ostrych noży 


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz