Coś dobrego , mięsko kruchutkie aromatyczne do tego zielone oliwki.
Wypróbowane , przetestowane - pyszne.
Kurczak w białym winie z oliwkami
składniki
5 szt udka kurczaka
3 łyżki oleju
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 szklanki białe wino półwytrawne
1 słoik oliwki zielone
pieprz kolorowy ziarnisty
masło ok 1 łyżka
Sól morska
Udka myjemy osuszamy. Cebule obieramy i kroimy drobno, czosnek siekamy. Na oleju podsmażamy udka na złoto, soląc je pod koniec smażenia. Podsmażone mięso zabieramy z patelni na na tłuszczu po smażeniu podsmażamy cebulę i czosnek. Dolewamy wino i gotujemy kilka minut. Następnie wkładamy z powrotem udka. Dusimy wszywko do miękkości. Po ok 20 min dodajemy oliwki zielone. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. dodajemy masło.Dusimy jeszcze z 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz