Dobry mięsny sosik do makaronu z pieczarkami i groszkiem zielonym .
Mięsny sosik do spaghetti
składniki
4 mielone , sznycle upieczone takie z poprzedniego dnia
1 szt cebula
7 szt pieczarek
1 puszka groszku zielonego
2 ząbki czosnku
1 łyżka olej
2 łyżeczki oregano
1 karton pomidory krojone Podravka
1 łyżeczka cukru
pieprz biały
Do potrawy potrzebujemy ok 4 gotowe mielone mogą być z poprzedniego dnia. Kruszymy je lub kroimy w kosteczkę. Na oleju podsmażamy posiekany czosnek , dodajemy posiekaną cebulę chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojone pieczarki i jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy pokruszone mielone- mieszamy. doprawiamy oregano i pieprzem. Zalewamy całość pomidorami z kartonika. Mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy odcedzony groszek. Zagotowujemy. doprawiamy sola ,pieprzem oregano i cukrem. Podajemy z makaronem.
Taki sos jak najbardziej. Tylko ten groszek bym wyrzuciła, bo poza zupą z groszku, raczej mam do niego jakiś uraz. :)
OdpowiedzUsuń