niedziela, 16 czerwca 2013

Mini galaretki szparagowe

 Sezon szparagowy kończy się , dlatego podjełam działania i zrobiłam pyszne lekkie malutkie galaretki z szparagami.
zajadamy je pokropione sokiem z cytryny . Użyłam już gotowego 100 % soku LIMMI .

Naturalny smak i intensywny zapach soków Limmi wyciśniętych z najlepszych cytryn i limonek przywołują na myśl obraz skąpanej w gorącym słońcu Sycylii. Dzięki praktycznemu opakowaniu możemy cieszyć się świeżym sokiem z cytrusów nawet przez 9 miesięcy i to bez dodawania zbędnych konserwantów. Przez cały ten czas odczuwalny jest wyraźny zapach olejku eterycznego pobranego ze skórki cytryny oraz kwaśny smaki soku wyciśniętego z kilograma cytrusów. Naturalne soki Limmi idealnie nadają się do gorącej herbaty oraz jako uzupełnienie egzotycznych drinków, wszelkiego rodzaju sałatek i potraw z ryb.

Mini galaretki szparagowe

 składniki
   1 pęczek szparagi biała
    4  jaja
    1 litr bulionu warzywnego
    cukier
    Sól morska- MŁYNEK
    sok z cytryny
    żelatyna
Szparagi myjemy obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Po ugotowaniu odcedzamy. Wcześniej gotujemy bulion warzywny na włoszczyźnie. Bulion doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Do gorącego dodajemy rozpuszczona żelatynę i dobrze mieszamy - studzimy.  Ugotowane szparagi kroimy w kawałki ok 1- 2 cm. Jajka gotujemy na twardo , po ugotowaniu obieramy i kroimy w plasterki. Bierzemy foremki np do muffinek. Na dno kładziemy plasterek jajka potem kawałki szparagów , wlewamy bulion z żelatyną i wstawiamy do lodówki. Galaretki podajemy pokropione sokiem z cytryny.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz