czwartek, 20 czerwca 2013

Młoda marchewka z groszkiem


 Koniec wiosny początek lata , na targach , zielonych rynkach bardzo dużo wspaniałych młodych warzyw.
 Dlatego testując przyprawę uniwersalną Vegeta użyłam właśnie młodych pysznych warzyw. Marchewka młoda słodziutka pełna witaminy A , najlepiej przyswajalna z tłuszczem stąd ta odrobina masełka.:)

Młoda marchewka z groszkiem


składniki

    1 kg młoda marchewka
    2 szklanki młody groszek
    uniwersalna przyprawa VEGETA PODRAVKA
    pieprz kolorowy ziarnisty
    1 kubek śmietana 18 proc
    1 łyżka mąki
    1 łyżka masła
Marchewkę skrobiemy i kroimy w kosteczkę. Groszek obieramy myjemy. Na maśle podsmażamy surowe warzywa. Po chwili zalewamy wodą . Doprawiamy przyprawą uniwersalna i gotujemy do miękkości. Dolewamy wodę jeżeli się wygotowała. Do śmietany dodajemy troszkę mąki i wywaru z gotowanych warzyw dobrze mieszamy i wlewamy do warzyw. zagotowujemy. Doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem do smaku. Podajemy.



Vegeta jest znana i lubiana na polskim rynku od ponad 28 lat. To oryginalna i uniwersalna przyprawa do potraw, której nie dodaje się chyba tylko do lodów.

W mojej kuchni często jej używam wspaniale dopełnia każde danie.  W marchewce z groszkiem smakuje wspaniale.
 Skład vegety wygląda następująco: sól kuchenna, suszone warzywa 15,5% (marchew, pasternak, ziemniaki, cebula, seler, natka pietruszki), wzmacniacze smaku (glutaminian sodu, inozynian disodowy), cukier, przyprawy, skrobia kukurydziana, barwnik (ryboflawina).

Polecam tą przyprawę .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz