Takie kolorowe sałatki lubimy , korzystajmy z sezonu na świeże warzywka.
Sałatka obiadowa z sosem koperkowym
składniki
1/2 szt sałata
3 pomidory
4 szt ogórki konserwowe
3 łyżki oliwy z oliwek
koperek
1 łyżka soku z cytryny
Sól morska- MŁYNEK
pieprz czarny świeżo mielony
szczypior
1 szt papryka żółta
cebula czerwona
Sałatę zielona myjemy osuszamy i rwiemy na kawałki. Cebulę czerwona obieramy i siekamy. Szczypior kroimy. Paprykę żółtą myjemy usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę. Ogórki kroimy w plasterki. Pomidory kroimy w kosteczkę. Składniki lekko mieszamy. Robimy sos. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny , dodajemy sól, pieprz i mieszamy. Na koniec dodajemy posiekany koperek świeży lub suszony i jeszcze raz mieszamy. Sos chłodzimy i dodajemy do sałatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz