niedziela, 9 czerwca 2013

Wiosenna sałata z pieprzem cytrynowym

Testując pieprz cytrynowy firmy NMR    miałam dużo pomysłów ale zostałam przy sałacie. Wykorzystując sezon na pyszne warzywka powstała sałata doprawiona właśnie tym pieprzem .

Kilka słów o przyprawie .

Pieprz cytrynowy polecany jest przede wszystkim do ryb - zarówno pieczonych, smażonych jak i grillowanych. Świetnie doprawi również mięsa smażone oraz sosy i dressingi. Odrobina pieprzu cytrynowego nada również niezwykłego aromatu każdej sałatce - w smaku potrawy będzie wówczas wyczuwalny ostry smak pieprzu oraz kwaskowatość cytryny.


Wiosenna sałata z pieprzem cytrynowym

składniki
 1/2 szt sałaty karbowanej
    1  młoda marchewka
    1 szt pomidor
    2 szt ogórek zielony
    1/2 szklanki śmietana 18 proc
    pieprz cytrynowy NMR
    koperek
    sól morska
    natka pietruszki

Sałatę myjemy rwiemy na kawałki i dajemy do miski. Marchewkę młoda skrobiemy i ścieramy na tarce duże oczka. Ogórka zielonego obieramy i kroimy w plasterki. Pomidora myjemy osuszamy i kroimy w małe kawałki. Wszystkie składniki lekko mieszamy. Dodajemy pokrojona natkę pietruszki. Robimy sos. Do śmietany dodajemy sól morską ,pieprz cytrynowy i posiekany koperek świeży lub suszony- mieszamy. Sosem ozdabiamy sałatkę . Podajemy posypane pieprzem cytrynowym.








Jak widać pieprz cytrynowy pasuje nie tylko do ryb :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz