Kilka słów o przyprawie .
Pieprz cytrynowy polecany jest przede wszystkim do ryb - zarówno pieczonych, smażonych jak i grillowanych. Świetnie doprawi również mięsa smażone oraz sosy i dressingi. Odrobina pieprzu cytrynowego nada również niezwykłego aromatu każdej sałatce - w smaku potrawy będzie wówczas wyczuwalny ostry smak pieprzu oraz kwaskowatość cytryny.
Wiosenna sałata z pieprzem cytrynowym
składniki
1/2 szt sałaty karbowanej
1 młoda marchewka
1 szt pomidor
2 szt ogórek zielony
1/2 szklanki śmietana 18 proc
pieprz cytrynowy NMR
koperek
sól morska
natka pietruszki
Sałatę myjemy rwiemy na kawałki i dajemy do miski. Marchewkę młoda skrobiemy i ścieramy na tarce duże oczka. Ogórka zielonego obieramy i kroimy w plasterki. Pomidora myjemy osuszamy i kroimy w małe kawałki. Wszystkie składniki lekko mieszamy. Dodajemy pokrojona natkę pietruszki. Robimy sos. Do śmietany dodajemy sól morską ,pieprz cytrynowy i posiekany koperek świeży lub suszony- mieszamy. Sosem ozdabiamy sałatkę . Podajemy posypane pieprzem cytrynowym.
Jak widać pieprz cytrynowy pasuje nie tylko do ryb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz