niedziela, 9 czerwca 2013

Sałatka z poziomkami i nitkami chilli

Kolejna przyprawa do testowania to NITKI CHILLI firmy NMP . 

Dla przypomnienia kilka słów o ty produkcie czyli o chilli
Chilli uzyskuje się z niezwykle ostrych owoców. Paprykę chilli wykorzystuje się do przygotowywania konserw warzywnych, mięsnych i rybnych.
 Można ją również wykorzystać do przyprawiania mięsa z rusztu , sosów , mięsa wołowego i ryb. W strefie zwrotnikowej i podzwrotnikowej chilli poprawia łagodny smak podstawowego pożywienia jak ryż, fasola i kukurydza czy maniok.

Powstała smaczna i dietetyczna sałatka , wspaniale nadająca się na śniadanie lub na lekką kolację. 


 Sałatka z poziomkami i nitkami chilli

składniki
  1 garść roszponki
    1/2 szklanki poziomek
    1/2 szklanki truskawek
    1/2 szklanki groszku zielonego
    nitki chilli NMR
    Sól morska- MŁYNEK
    oliwa z oliwek
    3 szt jajko
    pieprz kolorowy ziarnisty

Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo. Po ugotowaniu obieramy i siekamy drobno.
Sałatę myjemy osuszamy i układamy na talerzykach. Dodajemy jajko , umyte poziomki i odcedzony groszek. Truskawki kroimy w kawałki i dodajemy do sałatki. Całość solimy , doprawiamy pieprzem i kropimy oliwą z oliwek. Na koniec dodajemy nitki chilli.  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz