niedziela, 14 lipca 2013

Bułeczki z budyniem



 Takie buły to coś wspaniałego - moja rodzina zajada je jeszcze ciepłe. Pycha nic więcej nie napiszę.

Bułeczki z budyniem

składniki

  300 g mąki
    5 dag drożdży
    4 łyżki cukru
    50 ml mleka do ciasta
    100 g jogurtu naturalnego
    1 szt jajko
    2 łyżki oleju
    budyń śmietankowy
   mleko do budyniu
    cukier puder


Do ciepłego mleka dajemy pokruszone drożdże i łyżę cukru. Mieszamy posypujemy mąką i odstawiamy na ok 15 min. Do miski przesiewamy mąkę , dajemy całe jajko, olej, resztę cukru i jogurt naturalny. Mieszamy i dodajemy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kule i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 45 min. W tym czasie gotujemy budyń śmietankowy i odstawiamy go do wystygnięcia. Z wyrośniętej kulki ciasta odrywamy po kawałku ciasta rozciągamy go lekko wkładamy łyżkę budyniu i zaklejamy. Układamy drożdżówki na blaszce. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 10 min. Nadkrawamy je nożem smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min. Po upieczeniu pudrujemy.









SMACZNEGO !!!

3 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie! Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe bułeczki w niedzielę i to z budyniem <3

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają fantastycznie, zjadłam teraz z jedną chociaż :)

    OdpowiedzUsuń