niedziela, 28 lipca 2013

Cukinia z papryką i pieczarkami na ciepło

Coś na ciepło z letnich warzyw , ale także z dodatkiem pieczarek - smaczne !!!!

Cukinia z papryką i pieczarkami na ciepło

składniki
 2 szt cukinia
    1 szt papryka zielona
    1 szt papryka czerwona
    1 szt cebula
    2 ząbki czosnku
    1 słoiczek przecier pomidorowy
    20 dag pieczarek
    Sól morska
    pieprz biały
    2 łyżki oleju
    1/2 kg kiełbasa
    papryka słodka mielona


Kiełbasę kroimy w kosteczkę ja wybrałam podwędzaną. Cebule obieramy z łupiny i kroimy w kosteczkę. Papryki myjemy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Cukinie obieramy usuwamy pestki i kroimy w kostkę dość sporą. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni na oleju podsmażamy cebulkę ,wyciśnięty czosnek i pokrojoną kiełbasę. Cukinie blanszujemy. Do kiełbasy na patelnie dodajemy pokrojone papryki i pieczarki -smażymy. Teraz do garnka przekładamy z blanszowaną cukinię , zawartość patelni- mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu. Doprawiamy przyprawą uniwersalną , papryką słodką , solą i pieprzem do smaku. Kiedy cukinia zmięknie danie jest gotowe.



2 komentarze: