Wykorzystując jabłuszka i brzoskwinie zamknięte w słoiku firmy Reypol , postanowiłam zrobić drożdżówki . W moim domu to najpopularniejsze słodycze. A z tym musem i posypką migdałową wyszły niebiańskie.
Drożdżówki jabłkowo-brzoskwiniowe z migdałową kruszonką
składniki
2,5 szklanki mąki
1/2 kostki drożdże
jabłka prażone z brzoskwiniami REYPOL
3/4 szklanki mleka
3 łyżki cukru
1 jajko
1 szt żółtko jaja
Sól
60 g masła roztopionego
kruszonka
50 g mielone migdały
35 g masła
30 g cukru
3 łyżki mąki
Najpierw robimy rozczyn z drożdży. W misce mieszamy pokruszone drożdże z cukrem i letnim mlekiem. Posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. do dużej miski przesiewamy mąkę ,wbijamy całe jajko i żółtko. Doprawiamy odrobiną soli. Wlewamy roztopione masło i na koniec wlewamy wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia. Miedzy czasie robimy kruszonkę mieszając wszystkie składniki rękami aż powstaną małe grudki. Kiedy ciasto wyrośnie odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kółka , układamy je na blaszce. Dno szklanki moczymy w mące i odbijamy je na środku drożdżówki. W kółko nakąłdamy prażone jabłuszka z brzoskwiniami. Drożdżówkę smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok 20 min.
ale pyszne:0 uwielbiam takie drożdżówki:)
OdpowiedzUsuń