sobota, 27 lipca 2013

Drożdżówki jabłkowo-brzoskwiniowe z migdałową kruszonką

Wykorzystując jabłuszka i brzoskwinie zamknięte w słoiku firmy Reypol , postanowiłam zrobić drożdżówki . W moim domu to najpopularniejsze słodycze. A z tym musem i posypką migdałową wyszły niebiańskie. 


Drożdżówki jabłkowo-brzoskwiniowe z migdałową kruszonką

składniki

    2,5 szklanki mąki
   1/2 kostki drożdże
    jabłka prażone z brzoskwiniami REYPOL
    3/4 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    1 jajko
    1 szt żółtko jaja
    Sól
    60 g masła roztopionego
    kruszonka
    50 g mielone migdały
    35 g masła
    30 g cukru
    3 łyżki mąki

Najpierw robimy rozczyn z drożdży. W misce mieszamy pokruszone drożdże z cukrem i letnim mlekiem. Posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. do dużej miski przesiewamy mąkę ,wbijamy całe jajko i żółtko. Doprawiamy odrobiną soli. Wlewamy roztopione masło i na koniec wlewamy wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia. Miedzy czasie robimy kruszonkę mieszając wszystkie składniki rękami aż powstaną małe grudki. Kiedy ciasto wyrośnie odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kółka , układamy je na blaszce. Dno szklanki moczymy w mące i odbijamy je na środku drożdżówki. W kółko nakąłdamy prażone jabłuszka z brzoskwiniami. Drożdżówkę smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok 20 min.






1 komentarz: