Ulubione zupki mojego synka z wkładką , musi coś pływać najlepiej paróweczka albo jajeczko.
Zupa z kalarepy z jakiem i parówką
składniki
2 kalarepy
3 ziemniaki
1 łyżka masła
1 szt kostka rosołowa Winiary
4 jajka
3 parówki cielęce
śmietana
Sól morska
pieprz biały
szczypior
Ziemniaki i kalarepki obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni na masełku podsmażamy warzywa. Zalewamy 1 litrem bulionu rozrobionego w wodzie. zagotowujemy. Gotujemy do miękkości warzyw. Odrobinę miksujemy blenderem ale nie na krem. Kilka obrotów spowoduje zagęszczenie zupki. Jajka gotujemy na twardo , studzimy obieramy i siekamy. Parówki dobrej jakości kroimy w plasterki. Zupkę doprawiamy solą i pieprzem do smaku zaciągamy śmietaną. Podajemy z pokrojonym jajkiem , parówka i ozdabiamy posiekanym szczypiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz