poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Klopsiki w sosie warzywno -śmietanowym

Pyszne lekkie , klopsiki gotowane w warzywach w sosie śmietanowym .

Klopsiki w sosie warzywno -śmietanowym


składniki
  1/2 szt mięso mielone
    1 szt bułka czerstwa
    2 łyżki bułki tartej
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    1  jajko
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 litr bulion warzywny
    1 szklanka śmietana
    pieprz biały
    1 łyżka masła

Mięso mielone wkładamy do miski. Wbijamy całe jajko. Cebule i czosnek ścieramy na tarce. Bułkę czerstwa moczymy, odciskamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy bułkę tarta. Solimy i doprawiamy pieprzem. Dobrze mieszamy. Formujemy klopsiki. Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Układamy na nim klopsiki. Marchewkę i pietruszkę obieramy , ścieramy na tarce duże oczka. Włoszczyznę układamy na klopsikach. Zalewamy bulionem . Zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem. Po ok 15 min obracamy klopsiki na druga stronę. Jeszcze dusimy. Kiedy bulion zredukuje się. Zaciągamy śmietaną. Mieszamy zagotowujemy i doprawiamy sola i pieprzem do smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz