Smaczne drożdżówki koperty z marmoladką różaną .
Koperty z kruszonką i marmoladką
składniki
250 g mąka
8 g drożdży
3 łyżki cukru
60 ml mleka
120 ml jogurtu naturalnego
Sól morska
2 jajko
2 łyżki oleju
1/2 kostki masło
4 łyżki mąki
orzechy tarte
marmolada różana
Robimy rozczyn letnie mleko mieszamy z drożdżami i cukrem. Mieszamy i posypujemy mąką . Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy resztę przesianej mąki dajemy odrobinę soli. Jogurt mieszamy z olejem i wlewamy do maki dodajemy jajka i wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem mieszamy i urabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy ciasto kroimy w kwadraty. Na środek kwadratu kładziemy łyżeczkę marmolady i końce kwadratu wkładamy do środka. Robimy kruszonkę mieszamy masło z mąką i tartymi orzechami i cukrem do smaku. Robimy ręką grudki , tworząc kruszonkę. Kruszonkę nakładamy na drożdżówki i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach ok 25 min.
Pyszne i tradycyjnie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń