wtorek, 6 sierpnia 2013

Koperty z kruszonką i marmoladką

Smaczne drożdżówki koperty z marmoladką różaną .

Koperty z kruszonką i marmoladką

składniki
  250 g mąka
    8 g drożdży
    3 łyżki cukru
    60 ml mleka
    120 ml jogurtu naturalnego
    Sól morska
    2  jajko
    2 łyżki oleju
    1/2 kostki masło
    4 łyżki mąki
    orzechy tarte
    marmolada różana

Robimy rozczyn letnie mleko mieszamy z drożdżami i cukrem. Mieszamy i posypujemy mąką . Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy resztę przesianej mąki dajemy odrobinę soli. Jogurt mieszamy z olejem i wlewamy do maki dodajemy jajka i wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem mieszamy i urabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy ciasto kroimy w kwadraty. Na środek kwadratu kładziemy łyżeczkę marmolady i końce kwadratu wkładamy do środka. Robimy kruszonkę mieszamy masło z mąką i tartymi orzechami i cukrem do smaku. Robimy ręką grudki , tworząc kruszonkę. Kruszonkę nakładamy na drożdżówki i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach ok 25 min.



1 komentarz:

  1. Pyszne i tradycyjnie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń