sobota, 31 sierpnia 2013

Lekki kurczaczek z włoszczyzną

Szybkie smaczne danie obiadowe. Najlepiej wykorzystać mięso pozostałe z kurczaka , który posłużył nam do nagotowania rosołu lub innej zupy. 

Kurczaczek z włoszczyzną z patelni

składniki

    2 szt udka
    1 szt pierś kurczaka
    2  marchewki
    1  pietruszka
    1/2 szt seler
    1 szt por
    kucharek
    1 łyżka masła
    pieprz biały

Udka i pierś z kurczaka lub lubione części kurczaka myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Można wykorzystać mięso z rosołu. Ugotowane mięsko obieramy od kości. I kroimy w kawałki. Marchewkę , pietruszkę , seler obieramy i ścieramy na tarce. Pora kroimy w plasterki. Można użyć gotowej mrożonki włoszczyzna. Starte warzywa podsmażamy na masełku, można odrobinę podlać wodą. Kiedy będą miękkie dodajemy pokrojone ugotowane mięsko. Mieszamy razem. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Podajemy do ryżu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz