niedziela, 4 sierpnia 2013

Lody wiśniowo - ajerkoniakowe

Lato w pełni dlatego króluje lody najlepsze z sezonowymi owocami takimi jak wiśnie.

Lody wiśniowo - ajerkoniakowe


składniki

    1/2 kg wiśnie bez pestek
    50 ml ajerkoniaku
    1 szklanka jogurtu naturalnego
    1 szklanka śmietany słodkiej
    cukier
    1 szklanka soku wiśniowego

Najpierw drelujemy wiśnie. Odkładamy troszkę do ozdoby . Wiśnie miksujemy z sokiem wiśniowym dolewamy wody ok 1 szklankę i miksujemy. Wlewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki co ok 40 min wyciągamy i mieszamy. Powtarzamy czynność z 3 razy. Śmietaną i jogurt miksujemy z cukrem do smaku. Dodajemy ajerkoniak i jeszcze raz miksujemy. Wlewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na ok 40 min po tym czasie wyciągamy i jeszcze raz mieszamy , czynność powtarzamy z 3 razy. Nakładamy lody na przemian i ozdabiamy wiśniami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz