środa, 14 sierpnia 2013

Piankowy wiśniowiec.

Lekkie smaczne ciasto z dużą dawką wiśni.

Piankowy wiśniowiec.

składniki

    Biszkopt
    3/4 szklanki mąka
    3/4 szklanki cukier
    4 szt jajka
    2 łyzeczki proszek do pieczenia
    2 łyżki mąka ziemniaczana
    pianka
    600 ml śmietany 30 %
    2 szt galaretka wiśniowa
    1 szklanka wiśnie drelowane
    1 szklanka sok wiśniowego
    1 szklanka wody
    1/2 szklanki cukru
Pieczemy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę . Dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Lekko mieszamy dodajemy żółtka. Wlewamy masę na blaszkę i pieczemy ok 30 min. Do rondelka wlewamy 1 szklankę soku wiśniowego dolewamy 1 szklankę wody mieszamy i podgrzewamy. Wsypujemy 2 galaretki wiśniowe i mieszamy aż żelatyna dobrze się rozpuści. Galaretki zostawiamy do przestudzenia. Ubijamy śmietanę 30 % z cukrem dodajemy zimną galaretkę i miksujemy. Dodajemy wydrylowane wiśnie - lekko mieszamy. Masę wlewamy na zimny biszkopt. Wstawiamy do lodówki.



2 komentarze:

  1. Śliczne, piankowe ciacho i to o smaku aromatycznej wiśni:) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekkie i pyszne - idealne ciasto na lato :)
    Pozdrawiam
    http://myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń