czwartek, 5 września 2013

Smażony pstrąg z frytkami

Powraca pstrąg . Moja ulubiona rybka tym razem w innej wersji wersji kalorycznej - ale tak lubią moi domownicy.

Smażony pstrąg z frytkami

składniki
  4 szt pstrąga
    pieprz cytrynowy
    cytryna
    1 ząbek czosnku
    Sól morska
    ziemniaki
    olej
    2 łyżki masła

Pstrągi myjemy oczyszczamy. Do większej miski wlewamy zimną wodę . Dodajemy pokrojona cytrynę sól morską , pieprz cytrynowy i pokrojony czosnek. Mieszamy , w taka marynatę wkładamy pstrągi i marynujemy je ile mamy czasu najlepiej całą noc. Następnie wyciągamy pstrągi osuszamy. Wkładamy je do piekarnika na ok 10 min. Ziemniaki obieramy kroimy w frytki i smażymy je na oleju. Pstrągi wyciągamy z piekarnika i obsmażamy na patelni na masełku. Podajemy z surówką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz