niedziela, 15 września 2013

Ustrzyki nie gorsze swój Dzień z Podravką mają - co się będzie działo ?

                                 I moje małe Ustrzyki doczekały się czegoś fajnego :) . Szkoda ,że tak późno .... bo chętnie wystartowałabym w takim uczniowskim konkursie.  Młodzież szkolna z pasją kulinarną będzie miała szansę wykazać się , pokazać zabłysnąć a nawet przetrzeć pierwsze ścieżki do gastronomicznej kariery . 
Uczniem już nie jestem , nauczycielem też nie dane mi było ale  tam będę i mam zamiar dobrze się bawić  i poznać osobiście naszych gości z Podravki.

Mam nadzieję ,że pogoda będzie łaskawa a Bieszczady pokażą się z jak najlepszej strony odsłonią swój cały już prawie jesienny urok dla naszych gości z centralnej Polski.

A teraz co i gdzie dokładnie będzie się działo .



25 września 2013 roku  o godz 9 w Bieszczadzkim Zespole Szkół Zawodowych im. Lecha Wałęsy w Ustrzykach Dolnych odbędą się IV warsztaty i konkurs III Edycji Ogólnopolskiego Projektu Kulinarnego ”Dzień z Podravką”

Dzień z Podravką” to warsztaty i konkurs skierowane do uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych z terenu całej Polski. 



Więc kochani każda szkoła ma szansę aby Podravka u was była .

Co zobaczymy na warsztatach ?

 
Kuchnię śródziemnomorską, w szczególności chorwacką, śmiałe eksperymentowanie kulinarne oraz umiejętne stosowanie przypraw. 

Co nam warsztaty dadzą ? 
 
Umożliwią uczestnikom projektu tworzenia potraw
z oryginalnych świeżych produktów spożywczych, takich jak owoce morza, ryby, jagnięcina, z którymi bardzo często spotykają się po raz pierwszy. Rozbudzą kreatywność kulinarną i ducha rywalizacji fair play a także poznanie się uczniów
i nauczycieli szkół gastronomicznych z różnych regionów Polski.

Dla zainteresowanych informacje o projekcie .

Dzień z Podravką” odbywają się raz w miesiącu od kwietnia do grudnia 2013 roku,
z przerwą wakacyjną. W każdej z siedmiu zakwalifikowanych szkół mają identyczny przebieg. Składają się z dwóch etapów.

W pierwszym etapie – pokazie uczestnicy oraz zaproszeni goście poznają produkty oraz techniki gotowania stosowane w kuchni śródziemnomorskiej. Podczas pokazu
z elementami warsztatów uczestnicy wraz z Mistrzem Kulinarnym Marcinem Jabłońskim przygotowują spektakularne potrawy z terenu Morza Śródziemnego.

Drugi etap stanowił to konkurs. Trzyosobowe drużyn będą zmagać się o przejście do Wielkiego Finału. Będą przygotowywać przystawkę oraz danie główne na bazie nowo nabytej wiedzy i umiejętności. Zwycięzcy konkursów międzyszkolnych pojadą do Warszawy na Wielki Finał konkursu, który odbędzie się w marcu 2014 roku
w Centrum Techniki Kulinarnej Doram. W finale uczestnicy projektu rywalizować będą o tytuł najlepszej drużyny, najlepszego kucharza III edycji. Ponadto zostanie wybrany najlepszy nauczyciel oraz szkoła III edycji projektu.


Tak jak pisałam impreza odbędzie się 25 września w ZSZ  im L. Wałęsy  w Ustrzykach Dolnych .

Więcej informacji dotyczących projektu znajdziecie na profilu FB „Dzieńz Podravką". 

Zapraszam wszystkich do odwiedziń komentowania i wspólnej zabawy .  


Mój blog będzie śledził wszystkie przygotowania , będzie relacja z warsztatów  :) więc zapraszam do odwiedzin .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz