Uczniem już nie jestem , nauczycielem też nie dane mi było ale tam będę i mam zamiar dobrze się bawić i poznać osobiście naszych gości z Podravki.
Mam nadzieję ,że pogoda będzie łaskawa a Bieszczady pokażą się z jak najlepszej strony odsłonią swój cały już prawie jesienny urok dla naszych gości z centralnej Polski.
A teraz co i gdzie dokładnie będzie się działo .
25
września 2013 roku o godz 9 w Bieszczadzkim Zespole Szkół Zawodowych
im. Lecha Wałęsy w
Ustrzykach Dolnych odbędą się
IV warsztaty i konkurs III Edycji Ogólnopolskiego Projektu
Kulinarnego ”Dzień
z Podravką”
”Dzień
z Podravką”
to
warsztaty i konkurs
skierowane do uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych z
terenu całej Polski.
Więc kochani każda szkoła ma szansę aby Podravka u was była .
Co zobaczymy na warsztatach ?
Kuchnię
śródziemnomorską, w szczególności chorwacką, śmiałe
eksperymentowanie kulinarne oraz umiejętne stosowanie przypraw.
Co nam warsztaty dadzą ?
Umożliwią
uczestnikom projektu tworzenia potraw
z
oryginalnych świeżych produktów spożywczych, takich jak owoce
morza, ryby, jagnięcina, z którymi bardzo często spotykają się
po raz pierwszy. Rozbudzą kreatywność kulinarną i ducha
rywalizacji fair play a także poznanie się uczniów
i
nauczycieli szkół gastronomicznych z różnych regionów Polski.
Dla zainteresowanych informacje o projekcie .
„Dzień
z Podravką” odbywają się raz w miesiącu od kwietnia do grudnia
2013 roku,
z
przerwą wakacyjną. W każdej z siedmiu zakwalifikowanych szkół
mają identyczny przebieg. Składają się z dwóch etapów.
W
pierwszym etapie – pokazie uczestnicy oraz zaproszeni goście
poznają produkty oraz techniki gotowania stosowane w kuchni
śródziemnomorskiej. Podczas pokazu
z
elementami warsztatów uczestnicy wraz z Mistrzem Kulinarnym Marcinem
Jabłońskim przygotowują spektakularne potrawy z terenu Morza
Śródziemnego.
Drugi
etap stanowił to konkurs. Trzyosobowe drużyn będą zmagać się o
przejście do Wielkiego Finału. Będą przygotowywać przystawkę
oraz danie główne na bazie nowo nabytej wiedzy i umiejętności.
Zwycięzcy konkursów międzyszkolnych pojadą do Warszawy na Wielki
Finał konkursu, który odbędzie się w marcu 2014 roku
w
Centrum Techniki Kulinarnej Doram. W
finale uczestnicy projektu rywalizować będą o tytuł najlepszej
drużyny, najlepszego kucharza III edycji. Ponadto zostanie wybrany
najlepszy nauczyciel oraz szkoła III edycji projektu.
Tak jak pisałam impreza odbędzie się 25 września w ZSZ im L. Wałęsy w Ustrzykach Dolnych .
Więcej
informacji dotyczących projektu znajdziecie na profilu FB „Dzieńz Podravką".
Zapraszam wszystkich do odwiedziń komentowania i wspólnej zabawy .
Mój blog będzie śledził wszystkie przygotowania , będzie relacja z warsztatów :) więc zapraszam do odwiedzin .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz