czwartek, 10 października 2013

Kolorowa czekolada do zdobień

Bardzo prosta ale atrakcyjna ozdoba lub czekolada .  Jej wygląd zależy od naszej wyobraźni.

Kolorowa czekolada

składniki

barwniki spożywcze
brokat spożywczy
 biała czekolada  w dropsach ok 3 szklanki
Przygotowujemy blaszkę smarujemy ją woda i układamy na niej folię najlepiej taka grubszą ja użyłam folii ogrodniczej.
Zaczynamy od temperowania czekolady .Jest to  proces polegający na stopniowym podgrzewaniu czekolady do temperatury ok. 45 stopni, czyli roztapianiu czekolady z postaci stałej do płynnej, a kiedy już ją uzyskamy, ochłodzeniu jej do ok. 27 stopni i ponownym podgrzaniu do temperatury ok. 32 stopni.
Robimy to w warunkach domowych w misce ustawionej na parze - używamy termometru kuchennego.

Po rozpuszczeniu czekolady robimy próbę 
najlepiej na metalowym nożu 
Końcówkę noża zamaczamy w czekoladzie, strząsamy nadmiar i odkładamy na bok Czekamy maksymalnie do 4-5 minut. Czekolada powinna zacząć się krystalizować i twardnieć. Jeżeli po tym czasie jest nadal płynna i miękka i widać na niej smugi oznacza to że nie została prawidło zatemperowana :-(

Odlewamy troszkę i dodajemy barwnik np czerwony . Pędzlem malujemy folię po wystygnięciu smarujemy według uznania drugą warstwę innym kolorem czekolady . 
Można tez posypać brokatem. Kiedy warstwy stężeją nakładamy grubsza warstwę czekolady już białej -rozsmarowujemy szpachelką. Wstawiamy do lodówki , kiedy czekolada będzie twarda kroimy z niej dowolne wzory lub kwadraty - ozdabiamy torty , ciasta lub podajemy połamaną jako deser.  



Tak wygląda tort ozdobiony czekoladą 








Tak wygląda pomalowana pierwsza warstwa i zaczęta druga


Można tworzyć różne wzory i kolory

Czekolada gotowa do cięcia wzorów


1 komentarz:

  1. Fantastyczna! Z pewnością wykorzystam ten patent przy kolejnym torcie :)

    OdpowiedzUsuń