piątek, 11 października 2013

Krem marchewkowy z ryżem jaśminowym

Bardzo dobry zdrowy krem wspaniale pasuje na jesienny obiad.

Krem marchewkowy z ryżem jaśminowym


składniki
    2 łyżki masła
    1/2 kg marchewki
    1/2 szklanki śmietany 30 %
    2 szklanki bulionu warzywnego
    imbir
    Sól morska
    pieprz kolorowy
    1 woreczek ryż jaśminowy Podravka
    1 szt cebula

Marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę , cebule drobno siekamy. W garnku z grubym dnem podsmażamy na masełku posiekaną cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę i podsmażamy. Zalewamy bulionem i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dodajemy starty kawałeczek imbiru. Miksujemy wszystko na krem. Wykończamy śmietaną 30 procent. Podajemy z ryżem jaśminowym.



1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy, lubię kremowe zupy, muszę upichcić podobną ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń