Pyszne chrupiące krokiety z pieczarkami - wspaniały obiadek dla całej rodziny
Krokiety w panierce z mąki kukurydzianej
składniki'
1 kg pieczarek
4 cebule
1/2 kg kapusty kiszonej
1/2 kg kapusty białej
pieprz biały
Sól morska
1 litr mleko
3 szklanki mąki
4 łyżki mąki kukurydzianej
2 szt jajko
olej
bułka tarta
Pieczarki kroimy drobno , cebule siekamy. Podsmażamy wszystko na oleju. Kapustę biała kroimy w paseczki i gotujemy , kapustę kiszoną odsączamy i także gotujemy. Kapusty studzimy odcedzamy. Następnie podsmażamy na masełku i dodajemy podsmażone wcześniej pieczarki. Farsz mieszamy doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mleko miksujemy z mąką i jajkami. Doprawiamy solą do smaku. Z ciasta smażymy cienkie naleśniki. Około 1 szklankę ciasta zostawiamy do obtoczenia krokietów. Na środek upieczonych naleśników wkładamy farsz i zawijamy. Do pozostawionego ciasta dodajemy odrobinę wody i mąkę kukurydzianą - miksujemy. W cieście moczymy krokiety , następnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz