piątek, 11 października 2013

Krem dyniowy z chilli

Nie ma jesieni bez pysznej zupy dyniowej. Krem gęsty z odrobiną chilli rozgrzeje nas w jesienny dzień


Krem dyniowy z chilli

składniki
    2  marchewki
    2  cebule
    100 g masła
    1 kg dynia
    chilli
    Sól morska
    pieprz czarny mielony
    2 szklanki bulionu
Dynie obieramy usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Cebulę obieramy i siekamy. W dużym garnku rozpuszczamy masło - podsmażamy cebulkę następnie dodajemy starta marchewkę , chwilę smażymy i dodajemy pokrojoną dynie. Smażymy - co kilka minut mieszając. Podlewamy szklanką wody i dusimy. Kiedy woda odparuje jeszcze troszkę dolewamy. Miksujemy zupę na krem , jeżeli jest gęsta dodajemy bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy chilli do smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz