wtorek, 1 października 2013

Winne gruszki z bita śmietaną -

 Kolejna moja propozycja na wykorzystanie wina . Tym razem deser , wykorzystałam do niego wino Celebro -  czerwone półwytrawne . Więcej o tych winach dowiemy się  tu  http://www.celebro.com.pl/


Wybrane przeze mnie wino to  Wino czerwone, półwytrawne wyprodukowane
ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron,
rosnących w słonecznych winnicach północnej
Italii. Posiada delikatnie owocowy bukiet
i doskonałą harmonię smaku. Najlepiej
podawać w temp. 16-18°C.  Idealne
do wieprzowiny, makaronów i pizzy.




 Winne gruszki z bita śmietaną

 składniki

    8 szt gruszki
    skórka z pomarańczy
    laska wanilii
    3 łyżki cukier
    1/2 litra śmietana 30 %
    cukier puder
    1  goździk
    1 kawałek cynamonu
    1 litr wino czerwone wytrawne

Do garnka wlewamy 1 litr czerwonego wytrawnego wina. dodajemy cukier i zagotowujemy. Dodajemy skórkę z pomarańczy , kawałek cynamonu i goździka. Zagotowujemy. Gruszki obieramy i wkładamy do garnka z winem gotujemy ok 20 min. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Na talerz wykładamy śmietanę układamy na niej gruszki. Podajemy na zimno. 







Polecam używanie wina w kuchni

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz