Wybrane przeze mnie wino to Wino czerwone, półwytrawne wyprodukowane
ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron,
rosnących w słonecznych winnicach północnej
Italii. Posiada delikatnie owocowy bukiet
i doskonałą harmonię smaku. Najlepiej
podawać w temp. 16-18°C. Idealne
do wieprzowiny, makaronów i pizzy.
Winne gruszki z bita śmietaną
składniki
8 szt gruszki
skórka z pomarańczy
laska wanilii
3 łyżki cukier
1/2 litra śmietana 30 %
cukier puder
1 goździk
1 kawałek cynamonu
1 litr wino czerwone wytrawne
Do garnka wlewamy 1 litr czerwonego wytrawnego wina. dodajemy cukier i zagotowujemy. Dodajemy skórkę z pomarańczy , kawałek cynamonu i goździka. Zagotowujemy. Gruszki obieramy i wkładamy do garnka z winem gotujemy ok 20 min. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Na talerz wykładamy śmietanę układamy na niej gruszki. Podajemy na zimno.
Polecam używanie wina w kuchni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz