niedziela, 22 grudnia 2013

Zielona zebra - ucierane ciasto

Smaczne ucierane ciasto z dodatkiem oranżady. Dwu kolorowe z zielonym barwnikiem , lukrem i kawałkami migdałów.

 Zielona zebra

składniki

    3 szklanki mąki
    3/4 szklanki oleju
    3/4 szklanki cukier puder
    5 szt jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oranżady
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka mleka
    migdały
    barwnik zielony

Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka. Ubijamy dalej. Kolejno dodajemy olej i oranżadę. Miksujemy dalej na koniec zwalniamy obroty i dodajemy mąką pomieszaną z proszkiem do pieczenia. Dalej wszystko ubijamy. Dzielimy ciasto na dwie części. Do jednej dodajemy barwnik i mieszamy. Blaszkę najlepiej kwadratową lub prostokątną małą wykładamy papierem do pieczenia. Na środek wlewamy trochę białego ciasta na środek tego ciasta wlewamy ciasto z barwnikiem następnie na środek poprzedniego białe ciasto i tak aż ciasta się skończą. Ciasto pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto polewamy lukrem - w tym celu mieszamy cukier puder z mlekiem. Po lukrowaniu posypujemy ciasto kawałkami migdałów.





1 komentarz:

  1. hm.... I co ja mam zrobic z ta cudną zebrą ? :) jak sama piszesz jest dwukolorowa, a dodaje dania jedynie w jednym w całości kolorze teczy ...dlatego zebra zostaje dodana do akcji ale walczy o nagrode pocieszenia

    OdpowiedzUsuń