Smaczne zawijańce z śledzia solonego. Robi je przed świętami i zajadamy aż do Sylwestra.
Rolmopsy w zalewie z czerwoną cebulą
składniki
7 szt śledzie solone
3 cebule białe
2 cebule czerwone
1 marchew
3 szt ziele angielskie
2 szt liść laurowy
1 łyżka cukru
1 łyżka Sól
1/2 szklanki octu
1 szklanka oleju
1,5 szklanki wody
korniszony
Śledzie solone moczymy ok 30 min. Po tym czasie osuszamy. Korniszony kroimy w słupki. Cebulę białą obieramy i kroimy w piórka. Cebulę przelewamy wrzątkiem. Na każdego śledzi kładziemy kawałek korniszona i kilka piórek cebuli zawijamy i spinamy wykałaczką. Robimy zalewę. W garnku gotujemy wodę z octem. Dodajemy sól, przyprawy , pokrojoną cebulę i marchewkę w cieniutkie plasterki. Gotujemy ok 10 min. Na koniec dodajemy olej i mieszamy. zalewę studzimy. Śledziki układamy w pudełku lub słoiku zalewamy zimną zalewą i odstawiamy w chłodne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz