środa, 15 stycznia 2014

Kopytka w sosie warzywno -drobiowym

Smaczny rodzinny obiad dla całej rodziny . Pyszne kluseczki z ziemniaków gotowanych do tego sosik śmietanowy z mięskiem kurczaka , groszkiem i marchewką .

Kopytka w sosie warzywno -drobiowym

składniki
   1 szklanka groszku mrożonego
    1 szklanka marchewki mrożonej
    3  udka
    pieprz biały
    1 szklanka śmietany 30 %
    1 kg ziemniaki
    1 szt jajko
    Sól morska
    4 łyżki mąka

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Udka myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane udka wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do rosołu po gotowaniu mięsa dodajemy liść laurowy i mrożone warzywa gotujemy ok 5 min. Dolewamy troszkę przegotowanej wody. Ugotowane mięso skubiemy na kawałki i dodajemy do rosołu z warzywami. Zagotowujemy. Zaciągamy mąką z śmietaną. Zagotowujemy aż sos zgęstniej. Ugotowane zimne ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę wyrabiamy ciasto. Formujemy wałeczki i kroimy na kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę solimy ją do smaku. Wrzucamy kopytka i gotujemy aż wypłyną. Wyciągamy łyżką cedzakową. Podajemy z sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz