Nie ma to jak świeżutki pstrąg :) ukłony dla męża :)
Najbardziej smakuje mi pstrąg z pieca , z piekarnika a do tego aromatyczne pesto z bazylią .
Pieczony pstrąg z pesto bazyliowym i masłem koperkowym
składniki
2 szt pstrąga
1 łyżka masła
2 łyżki koperek siekany
Sól morska
1 pęczek bazylia (świeża)
4 łyżki orzeszki pini
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
Zaczynamy od zrobienia pesto. Bazylię świeżą myjemy osuszamy i miksujemy
z orzeszkami. Dolewamy oliwę z oliwek , ząbek czosnku i sól do smaku.
Miksujemy. Chłodzimy. Pstrąga świeżego myjemy usuwamy wnętrzności. Masło
ucieramy z posiekanym koperkiem solimy do smaku. Do brzuszka pstrąga
wkładamy koperkowe masło. Wkładamy pstrąga do piekarnika nagrzanego do
180 stopni i po 10 min. Smarujemy pstrąga pesto i wkładamy jeszcze rybę
do piekarnika na ok 10 min.
ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuń