wtorek, 21 stycznia 2014

Pieczony pstrąg z pesto bazyliowym i masłem koperkowym

Nie ma to jak świeżutki pstrąg :) ukłony dla męża :)
Najbardziej smakuje mi pstrąg z pieca , z piekarnika a do tego aromatyczne pesto z bazylią .

Pieczony pstrąg z pesto bazyliowym i masłem koperkowym

składniki

    2 szt pstrąga
    1 łyżka masła
    2 łyżki koperek siekany
    Sól morska
    1 pęczek bazylia (świeża)
    4 łyżki orzeszki pini
    oliwa z oliwek
    2 ząbki czosnku

Zaczynamy od zrobienia pesto. Bazylię świeżą myjemy osuszamy i miksujemy z orzeszkami. Dolewamy oliwę z oliwek , ząbek czosnku i sól do smaku. Miksujemy. Chłodzimy. Pstrąga świeżego myjemy usuwamy wnętrzności. Masło ucieramy z posiekanym koperkiem solimy do smaku. Do brzuszka pstrąga wkładamy koperkowe masło. Wkładamy pstrąga do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i po 10 min. Smarujemy pstrąga pesto i wkładamy jeszcze rybę do piekarnika na ok 10 min.



1 komentarz: