Dziś coś na słodko , zrobiłam córce śniadanko - leciutkie kluchy na parze wszystko w pysznym truskawkowym dżemiku co ważne bez cukru i z ekologicznych upraw.
I w ten sposób w raz z Gabrysią sprawdziliśmy smak ekologicznego bez cukrowego dżemy truskawkowego SYMBIO.
Dżemik jest słodziutki i wolny od cukru , więc nie widzę lepiej.
Kluchy na parze
składniki
1/2 kg mąki
1 szklanka mleka
2 jajka
2 łyżki roztopionego masła
4 g drożdży
sól
cukier
dżem truskawkowy ekologiczny bez cukru SYMBIO
Do miski wlewamy 1 szklankę letniego mleka kruszymy do niego drożdże - mieszamy. Dodajemy ok 1 łyżkę cukru - mieszamy ponownie. Posypujemy ok 2 łyżkami mąki i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 min. Do drugiej większej miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka dajemy odrobinę soli i wlewamy wyrośnięty rozczyn. Wszystko mieszamy rękę wyrabiamy ciasto. Dolewamy roztopione wystudzone masło i dalej wyrabiamy . Tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski. Formujemy kule , posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość formujemy z niego kulki. Układamy na desce posypanej mąką. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Ja swoje kluski gotowałam w urządzeniu do gotowania na parze. Pookładałam je na sicie i włączyłam urządzenie po ok 5 min. Kluski były gotowe. Polałam je dżemem truskawkowym.
smaczne śniadanie:)
OdpowiedzUsuńzgadzam się było pysznie
OdpowiedzUsuń