piątek, 21 lutego 2014

Ryż na szybko z kiełbasą i cukinią

Dziś danie szybkie dla zapracowanych , nadaje się do szybkiego podgrzania.
Ryż , swojska kiełbaska , cukinia odrobinę cebuli i czosnku - danie gotowe.

 Ryż na szybko z kiełbasą i cukinią

składniki
    2 woreczki ryż do risotta
    1  cebula
    2 ząbki czosnku
    1 szt cukinia
    Sól morska-
    pieprz biały
    chilli pieprz Cayenne
    2 łyżki przecier pomidorowy 30%
    2 łyżki sos chilli słodki
    1 łyżka masło
    30 dag kiełbasy swojskiej

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy. Cebule kroimy w kosteczkę , czosnek siekamy. Na patelni podsmażamy cebulkę i czosnek . Dodajemy pokrojoną  w plasterki kiełbasę. Następnie dodajemy pokrojona cukinię. Smażymy wszystko razem kilka minut.
Doprawiamy solą morską , pieprzem i chilli. Następnie dodajemy sos słodki chilli i przecier pomidorowy. Mieszamy i podlewamy 1/2 szklanki gorącej wody. Następnie dodajemy wcześniej ugotowany ryz . Mieszamy i chwilę gotujemy. Jeszcze raz doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Podajemy na ciepło.



1 komentarz: