wtorek, 8 marca 2016

Żeberka smażone na smalczyku roślinnym z jabłkiem

Kto nie lubi żeberek ? są smaczne mają dobre kruche mięsko od kości . Robiłam je na różne sposoby , dziś troszkę inaczej. Do smażenia użyłam Smalczyka roślinnego z jabłkiem i cebulką Smakowita Pajda. Podlałam je czerwonym winem i dodałam starte jabłko które było dopełnieniem smaku powstałego sosiku.

Żeberka smażone na smalczyku roślinnym  z jabłkiem


składniki

    1 kg żeberek
    2 łyżki smalczyk roślinny z jabłkiem i cebulą Smakowita Pajda
    1 łyżka oliwy
    3  liście laurowe
    2 kulki ziele angielskie całe
    1  jabłko
    3/4 szklanki wino czerwone
    Sól morska
    pieprz czarny świeżo mielony
    1  cebula

Żeberka myjemy osuszamy i kroimy na porcje. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce małe oczka. Brytfanne nagrzewamy dajemy 2 łyżki smalczyku roślinnego , dolewamy łyżkę oleju i podsmażamy cebulę . Żeberka solimy , doprawiamy pieprzem i układamy w brytfance. Smażymy z obu stron na złoto. Dodajemy starte jabłko, liść laurowy i ziele angielskie. Zwiększamy ogień i podlewamy czerwonym winem. Redukujemy alkohol. Smaży mięso. Obracając je co pewien czas aby nie przywarło. Podlewamy wodą. Dusimy do miękkości mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.



„Smakowita Pajda zaskoczyła mnie ponieważ smakuje i pachnie jak prawdziwy domowy smalec "

 

2 komentarze:

  1. Wyglądają smacznie. Dawno nie jadłam żeberek. Pozdrawiam i dziękuję za udział w konkursie.

    OdpowiedzUsuń