Kto nie lubi żeberek ? są smaczne mają dobre kruche mięsko od kości . Robiłam je na różne sposoby , dziś troszkę inaczej. Do smażenia użyłam Smalczyka roślinnego z jabłkiem i cebulką Smakowita Pajda. Podlałam je czerwonym winem i dodałam starte jabłko które było dopełnieniem smaku powstałego sosiku.
Żeberka smażone na smalczyku roślinnym z jabłkiem
składniki
1 kg żeberek
2 łyżki smalczyk roślinny z jabłkiem i cebulą Smakowita Pajda
1 łyżka oliwy
3 liście laurowe
2 kulki ziele angielskie całe
1 jabłko
3/4 szklanki wino czerwone
Sól morska
pieprz czarny świeżo mielony
1 cebula
Żeberka myjemy osuszamy i kroimy na porcje. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce małe oczka. Brytfanne nagrzewamy dajemy 2 łyżki smalczyku roślinnego , dolewamy łyżkę oleju i podsmażamy cebulę . Żeberka solimy , doprawiamy pieprzem i układamy w brytfance. Smażymy z obu stron na złoto. Dodajemy starte jabłko, liść laurowy i ziele angielskie. Zwiększamy ogień i podlewamy czerwonym winem. Redukujemy alkohol. Smaży mięso. Obracając je co pewien czas aby nie przywarło. Podlewamy wodą. Dusimy do miękkości mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
„Smakowita Pajda zaskoczyła mnie ponieważ smakuje i pachnie jak prawdziwy domowy smalec "
mmm ale pyszności :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smacznie. Dawno nie jadłam żeberek. Pozdrawiam i dziękuję za udział w konkursie.
OdpowiedzUsuń