Jesienna wersja placków ziemniaczanych. Tym razem z cukinią , pieczarkami i zdrowymi pestkami dyni. Podajemy z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym. smakują wyśmienicie, bardzo chrupkie .
Placuszki warzywne z pestkami dyni
składniki
1 mała cukinia
20 dag pieczarek
4 duże ziemniaki
3 jajka
pestki dyni
sól morska
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt
mąka ok 2 łyżki
olej do smażenia
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce duże oczka . Pieczarki myjemy osuszamy , cukinię myjemy nie obieramy z skórki. Cebule i czosnek obieramy z łupiny. Warzywa najlepiej przepuścić przez robota duże oczka . Można także skorzystać z tarki duże oczka.
Warzywa mieszamy dodajemy jajka , sól do smaku. Mieszamy dodajemy mąkę i pestki dyni. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej smażymy małe placuszki. Podajemy z śmietaną lub sosem czosnkowym.
pyszne placuszki!
OdpowiedzUsuń