niedziela, 16 marca 2014

Biały gulasz gajowego.

Gulasz powstał pod wpływem inspiracji przyprawami Bella- Bis Przyprawa Gajowego i Jarzynka Lux.
Smakuje z ciemnym chlebkiem , ale polecam także do ziemniaków czy kaszy .

Biały gulasz gajowego.

składniki
łopatka ok 1 kg
czosnek 2 ząbki
cebula '1 szt
 marchewka 1 szt
seler 1 szt
 pietruszka 1 szt
Przyprawa Gajowego Bella- Bis
Jarzynka Lux Bella- Bis
śmietana 30 %
olej
Mięso łopatka myjemy osuszamy i kroimy w kosteczkę . Jeżeli mięso ma żyłki czy przyrosty tłuszczu należny je jeszcze wyluzować , poodcinać białe żyłki , części .
Czosnek siekamy drobno, cebule obieramy i siekamy. Marchewkę , pietruszkę , seler (mały ) obieramy z łupiny i ścieramy na tarce.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dajemy pokrojona cebule i czosnek , chwile smażymy. Dokładamy mięso i je obsmażamy. Następnie dodajemy starte warzywa. Smażymy ok 10 min. Dodajemy do smaku przyprawę gajowego i jarzynkę lux - mieszamy.  Podlewamy gorącą wodą. Dusimy mięso do miękkości. Następnie dolewamy śmietanę 30 procent i chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz