środa, 18 czerwca 2014

Pavlowa z mascarpone i kiwi

Druga wersja torcika bezowego. Tym razem z kawałkami kiwi i prażonymi migdałami.  Wspaniły deser na letnie popołudnie.

Pavlowa z kiwi.

składniki
   6 białek
    300g cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    2 łyżeczki octu
    4 szt kiwi
płatki migdałów
śmietana 30 % 1/2 litra
mascarpone 250g

Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Owoce kiwi obieramy i kroimy w plasterki potem na mniejsze części .
Śmietanę 30 procent ubijanym z cukrem pudrem . Mascarpone ubijamy w drugiej misce łączymy zawartość dwóch misek, lekko mieszając szpatułką . Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Białka ubijam na sztywno z solą, dodaje stopniowo cukier cały czas ubijając, dodaję ocet i mąkę. Miksuję masę aż będzie sztywna i błyszcząca. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia. Rysujemy koło o średnicy ok 30 cm. Na okrąg wykładamy bezę za pomocą rękawa cukierniczego - dużą gwiazdka. . Wstawiam do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach zmniejszam temperaturę do 130 stopni , pieczemy ok 70 min. Potem studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika.
Na zimną bezę wykładamy masę śmietanowa , nakładamy kawałki kiwi i posypujemy migdałami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz