sobota, 14 czerwca 2014

Sałata lodowa z roszpunką i grzankami

 Szybka smaczna lekko czosnkowa sałatka  z grzankami i ogórkiem zielonym . Pasuje na kolację .


 Sałata lodowa z roszpunką i grzankami

składniki

sałata lodowa 1/2 szt
 roszpunka 2 garście
sól morska
 chleb tostowy
 śmietan 1/2 szklanki
 jogurt naturalny 1/2 szklanki
czosnek 3 ząbki
ogórek zielony


Robimy sos. Czosnek wyciskamy przez praskę dodajemy do jogurtu i śmietany . Mieszamy solimy do smaku. Chłodzimy.  Do masła dodajemy wyciśnięty czosnek. Smarujemy nim kanapki . Kroimy na kawałki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, wyciągamy jak się zarumienią.  Wyciągamy chłodzimy. Sałatę lodową kroimy w paseczki, roszponkę myjemy osuszamy. Łączymy sałaty. Ogórka myjemy nie obieramy kroimy  w plasterki. łączymy sałaty z plasterkami ogórka. Polewamy sosem i posypujemy grzankami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz